Οικονομικά οφέλη από την τουριστική αξιοποίηση των παραλιών της καταγράφει η Θεσπρωτία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση των εσόδων από την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας του έτους 2024. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύεται για τον νομό ανέρχεται σε 66.564,09 ευρώ, με τις ακτές της περιοχής να αποδεικνύονται σημαντικός πόρος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως σημειώνει το typosepeirou.gr, ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της κατανομής, καθώς εξασφαλίζει 65.826,51 ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην περιοχή.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνεται επίσης ο Δήμος Φιλιατών, ο οποίος επιχορηγείται με το ποσό των 737,58 ευρώ. Αντίθετα, ο Δήμος Σουλίου δεν απολαμβάνει κάποιο μερίδιο από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό πίνακα. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής απόφασης για την απόδοση συνολικά 8.434.951,28 ευρώ σε 140 δήμους της επικράτειας, αντανακλώντας το 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν από τις παραχωρήσεις της περασμένης χρονιάς.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, τα στοιχεία δείχνουν μια έντονη ανισοκατανομή, με τη Θεσπρωτία να συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος. Από τα 71.375,04 ευρώ που κατευθύνονται συνολικά στην Ήπειρο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ιδιοποιείται ποσοστό άνω του 92%. Στους υπόλοιπους νομούς, ο Δήμος Ιωαννιτών λαμβάνει 4.464,06 ευρώ και ο Δήμος Αρταίων 346,89 ευρώ, ενώ προκαλεί εντύπωση η πλήρης απουσία των Δήμων Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού από τη λίστα των 140 δικαιούχων. Τα ποσά αυτά προορίζονται για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των δήμων, επιτρέποντάς τους να καλύψουν επείγουσες λειτουργικές ή επενδυτικές ανάγκες, με παράλληλη υποχρέωση τη μέριμνα για την καθαριότητα, την προσβασιμότητα και την προστασία των παραλιών τους.