Παγώνουν, προς το παρόν, ΗΠΑ και Βρετανία το πράσινο φως για τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, υπό το φόβο της κλιμάκωσης.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα καλέσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιτρέψουν μια τέτοια χρήση, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως θα περίμενε κανείς, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξέφρασαν επίσης «βαθιά ανησυχία για την παροχή θανατηφόρων όπλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία».
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά έθνη να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
«Δεν σκέφτομαι και πολύ τον Πούτιν», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλές του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου για τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την Πέμπτη (12/9) ότι εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύει για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθησή του πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.