Σύνορα σε απόγνωση: Παραδοχή Υπουργείου για ελλείψεις στις ψηφιακές υποδομές της Ηπείρο

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έρχεται η διαχείριση των χερσαίων συνόρων της Ηπείρου, με αφορμή την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) και τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται για τις πύλες εισόδου της περιοχής. Κοινοβουλευτική απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ερώτηση που συνυπέγραψε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, φέρνει στο φως σημαντικές λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης στην Κακαβιά, το Μαυρομάτι και τη Μέρτζιανη, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από την επάρκεια των ψηφιακών υποδομών.
Σύμφωνα με το typosepeirou.gr, η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου επιβεβαιώνει ότι η αρχική μελέτη προσδιορισμού των αναγκών στα χερσαία σύνορα δεν προέβλεπε την εγκατάσταση σταθερών, αυτοματοποιημένων σταθμών βιομετρικής καταγραφής, των γνωστών Kiosks. Αντίθετα, η λήψη των απαραίτητων βιομετρικών δεδομένων έχει οργανωθεί ώστε να πραγματοποιείται απευθείας στους υφιστάμενους θαλάμους και τους οικίσκους των συνοριακών σταθμών μέσω του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού, ενώ για την αντιμετώπιση περιόδων αιχμής επιστρατεύονται ευέλικτες φορητές λύσεις, όπως ειδικοί σταθμοί διαβατηριακού ελέγχου και ψηφιακές ταμπλέτες.
Η νέα ευρωπαϊκή διαδικασία, η οποία από τις 10 Απριλίου 2026 καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων αντικαθιστώντας την παραδοσιακή σφράγιση των διαβατηρίων, περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή ακραίων καθυστερήσεων. Όπως αναφέρεται, έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 παρέχεται η δυνατότητα μερικής αναστολής της λήψης βιομετρικών δεδομένων σε περιπτώσεις εξαιρετικά αυξημένης κίνησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή ροή των οχημάτων. Παράλληλα, το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι για την τρέχουσα τουριστική περίοδο η αστυνομική δύναμη σε αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς έχει ενισχυθεί κατά 14,2% σε σχέση με πέρυσι, αριθμώντας 782 μόνιμους αστυνομικούς και 2.838 δόκιμους αστυφύλακες.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης ασκεί έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η δυνατότητα αναστολής του συστήματος αποτελεί απόδειξη αδυναμίας ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες της θερινής περιόδου. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η χρήση δοκίμων αστυφυλάκων στερείται της απαιτούμενης εξειδίκευσης για ένα τόσο σύνθετο ψηφιακό σύστημα, ενώ παράλληλα θέτει το ζήτημα του μεθοριακού σταθμού των Δρυμάδων στο Πωγώνι, ο οποίος παραμένει κλειστός χωρίς συγκεκριμένο πλάνο επαναλειτουργίας. Ο κ. Τσίμαρης τονίζει στην τοπική επικαιρότητα ότι η Ήπειρος, ο τουρισμός και η τοπική οικονομία απαιτούν μόνιμες ψηφιακές υποδομές υψηλής ροής και σταθερή στελέχωση, ζητώντας να σταματήσει η εφαρμογή προσωρινών λύσεων στις ακριτικές περιοχές.
Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή και ενεργή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την τεκμηρίωση των πληροφοριών και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική επικαιρότητα και την περιφέρεια, με βασικές αρχές την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης, τη διασταύρωση της πληροφορίας και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο και δημοσιογραφικό διάλογο για τον ρόλο και την ευθύνη των Μέσων στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Συνεργάζεται με τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων τα newsit.gr και newsbomb.gr, καθώς και με την ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.

Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών ενημερωτικών μέσων. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων — epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr — μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενημέρωση και στην καθημερινή ψηφιακή δημοσιογραφική παραγωγή.

Με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, την τοπική δημοσιογραφία, την έρευνα και την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, ο Δονάτος Παππάς δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Ιωάννινα: Το «Μουσείο Ευτυχίας» ανοίγει τις πύλες του στα Παλιά Σφαγεία

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο

FIBA Europe Cup: Η Μύκονος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση

Η Μύκονος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διοργάνωση μαζί με