Με τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων της βιομηχανίας να μην έχουν σταματήσει στιγμή, έρχεται μια ακόμη περίπτωση εταιρείας να καταδείξει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Και να αποδείξει για μια πολλοστή φορά πως η προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης θέλει πολύ… δουλειά και χρόνο, έως ότου καρποφορήσει παρά την πρόοδο που καταγράφεται και τις σημαντικές πρωτοβουλίες μεγάλων ομίλων.
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Η «Επίλεκτος», η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της χώρας με τρία εργοστάσια σε Φάρσαλα, Λιβαδειά και Λαμία και 117 εργαζομένους φαίνεται να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια.
Η Βιομηχανία με την πλάτη στον τοίχο
Μάλιστα, ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας που μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες λειτουργίας δήλωσε αδυναμία να εκφράσει γνώμη επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που δημοσίευσε πρόσφατα για τη χρήση 2023/2024.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2023-2024
Όπως αναφέρει ο ορκωτός στην έκθεση που συνέταξε, «υπάρχουν γεγονότα ή συνθήκες που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου».
Μεταξύ άλλων αναφέρει τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων, τις αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, τα αρνητικά κεφάλαια, αλλά και το γεγονός ότι «οι συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες έχουν καταγγείλει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας».
Σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις της «Επίλεκτος», οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις (σε επίπεδο ομίλου) ανήλθαν στις 30 Ιουνίου 2024 σε 6,82 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και πιστωτές σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ ενώ υπήρχαν και ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς εργαζομένους ποσού ευρώ 275 χιλ., οι οποίες αφορούσαν σε μισθοδοσία προσωπικού της μητρικής εταιρείας από Απρίλιο 2024 μέχρι Ιούνιο 2024.
Αναστολή διαπραγματευσης
Στον απόηχο των παρατηρήσεων του Ορκωτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής από τον Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης εδώ και αρκετό καιρό. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη εταιρεία από το 1991.
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες
Η διοίκηση της «Επίλεκτος» έχει καταστρώσει «πλάνο δράσης» για την αναστροφή της πτωτικής πορείας. Αυτό, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις για την χρήση 2023/2024 περιλαμβάνει την επίτευξη συμφωνίας με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων.
Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τους βασικούς προμηθευτές και πιστωτές, «δεν θα είναι εφικτή η αναστροφή της αρνητικής πορείας των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου
Προς αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τους εκπροσώπους των τραπεζών και έχει αρχίσει να καταστρώνει επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίτευξη συμφωνίας.
Επιπλέον, σχεδιάζει την εκποίηση μη λειτουργικών ακινήτων και μηχανημάτων της εταιρείας ενώ έχει ήδη συμφωνήσει με μέρος των βασικών προμηθευτών και πιστωτών σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Η διοίκηση τονίζει πάντως ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τους βασικούς προμηθευτές και πιστωτές, «δεν θα είναι εφικτή η αναστροφή της αρνητικής πορείας των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και κατ’ επέκταση του ομίλου».
Υπογραμμίζει πάντως ότι εκτιμά πως ο όμιλος θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι και τουλάχιστον ένα έτος από την έγκριση των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων, με σκοπό την προσπάθεια της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης με τις πιστώτριες τράπεζες.
Εννέα μήνες, έξι λουκέτα: Η βιομηχανία με την πλάτη στον τοίχο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχει μια σειρά από παραγωγικές μονάδες που παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Μόνο μέσα στο 2024, έξι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας κατέβασαν ρολά. Γιούλα, Sonoco, Βαρβαρέσος, Τσάνταλης, Σύρμα και Fieratex αναγκάστηκαν να σβήσουν τις μηχανές τους, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πολύ δρόμο έως ότου η Ελλάδα καταστεί φιλική για τις παραγωγικές μονάδες.
«Το καμπανάκι Θεοδωρόπουλου»
Το εκρηκτικό κοκτέιλ που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες καυτηρίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της ανοιχτής εκδήλωσης της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αφού αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία έκανε ειδική αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα (όπως η χωροταξία, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, η πολυνομία) αλλά και στα νέα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας (link το SOS όλων των φορέων της βιομηχανίας) και οι μεγάλες διακυμάνσεις του, η έλλειψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και η δυσκολία των ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) να εξασφαλίσουν επαρκή τραπεζική χρηματοδότηση.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
«Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Ένα νέο επενδυτικό εργαλείο μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης «την ανάγκη η Ελλάδα να πραγματοποιήσει άμεσα ένα επενδυτικό άλμα που θα έχει διάρκεια και πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης», κάνοντας αναφορά σε ένα εργαλείο που θα επιτρέπει την άμεση έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων, όπως για παράδειγμα οι υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο
Την δική της απάντηση στο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μέσα από την στρατηγική που παρουσίασε πρόσφατα δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, η οποία προβλέπει ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.
Τάκης Θεοδωρικάκος: Πώς θα αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο – Πακέτο μέτρων άνω των 3 δισ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, στόχος είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Προτεραιότητα επίσης, όπως τόνισε, είναι η ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός βιομηχανικών πάρκων με την ίδια μεταρρυθμιστική λογική: «πρώτα αδειοδοτώ, μετά ελέγχω και στις οικοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά
Και για τον σκοπό αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα θέματα χωροταξίας».
Σχέδιο για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά
Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας, υπογράμμισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά, συμβάλλοντας στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.