Ενα νέο ψηφιακό εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν τις πραγματικές τιμές στα ακίνητα σε κάθε περιοχή της χώρας ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΑΑΔΕ.
Η ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα αποτυπώνει την πραγματική τιμή ενός ακινήτου θα ενεργοποιηθεί το 2025
Ο χάρτης με τις τιμές αγοράς και ενοικίασης των ακινήτων θα δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών στην οποία όπως ανέφερε προχθές ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος (ΕΡΤΝews), «θα αναρτώνται τα συμβόλαια που συνάπτονται είτε για αγορές είτε για μισθώσεις, ανωνυμοποιημένα προφανώς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη της χώρας».
Η ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα αποτυπώνει την πραγματική τιμή ενός ακινήτου θα ενεργοποιηθεί το 2025 και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη διαφάνεια και αξιοπιστία στην αγορά ακινήτων αλλά και στη μείωση των τιμών. Σήμερα στην αγορά των ακινήτων επικρατούν πλασματικές τιμές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ή μίσθωσης είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές των αγγελιών και των μεσιτών.
Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλαγές ζητά η ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα
«Δημιουργείται έτσι μια τεχνητή εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς να ξέρουμε τελικά πού συμφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή» ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος για να υπογραμμίσει ότι «η πλατφόρμα, που υπάρχουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξορθολογιστούν οι τιμές και αυτός είναι στόχος για το 2025».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από την 1η Ιανουαρίου 2025 το Κτηματολόγιο θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των πραγματικών τιμών συναλλαγής για οποιαδήποτε αγοραπωλησία σε ολόκληρη την επικράτεια. «Αυτό το δεδομένο της πραγματικής τιμής που αντιστοιχεί σε πραγματικά τετραγωνικά σε ένα συμβόλαιο, που καταλήγει σε μια μεταβίβαση, θα μπει σε μια εφαρμογή που θα λέγεται Price Map» έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Το νέο σύστημα θα χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδοµένων από πολλαπλές πηγές, όπως συµβόλαια µεταβίβασης, αγγελίες πώλησης και στοιχεία από την Εφορία και το Κτηµατολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε µια ακριβή και επίκαιρη εικόνα για τις πραγµατικές τιµές των ακινήτων.
Φάκελος για τα ακίνητα
Παράλληλα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, δημιουργεί ένα νέο ψηφιακό φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργεία το 2025 και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, την αντικειμενική αξία τους, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Μάλιστα για πρώτη φορά, θα καταγραφούν όλες οι κενές κατοικίες ώστε το Δημόσιο να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την πρόσφατη απογραφή, δείχνουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, τα οποία επιμερίζονται σε 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.