Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει εάν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.
«Προφανώς δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες επειδή εάν το κάναμε αυτό, ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν», απάντησε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το θέμα.
«Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει όσα χρειάζεται για όσο καιρό απαιτείται, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι απέφυγε και αυτός να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θέλει «να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια».
Από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Στάρμερ επιβεβαίωσε στα βρετανικά μμε ότι «δεν έχει μιλήσει με τη Ρωσία» και «δεν σκοπεύει να το κάνει», λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν.
«Αύριο είναι η χιλιοστή ημέρα του πολέμου, δηλαδή χίλιες ημέρες επιθετικότητας εκ μέρους της Ρωσίας και χίλιες ημέρες θυσίας από την πλευρά της Ουκρανίας. Το μήνυμά μου είναι σαφές: αυτό είναι το θέμα υπ’ αριθμόν 1 στην ατζέντα μου», τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις χώρες της G20 να στηρίξουν την «εθνική κυριαρχία» της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προκαλεί νέες εντάσεις».
Μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Πέρυσι, Λονδίνο και Παρίσι παρέδωσαν στο Κίεβο πυραύλους Storm Shadow/Scalp, το βεληνεκές των οποίων ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα.