«Πολύ θετικά» βλέπει ο Λίβανος το θέμα της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας με το Ισραήλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Βηρυτός επί του παρόντος οριστικοποιεί τις «παρατηρήσεις» της και στη συνέχεια θα δώσει την απάντησή της στις ΗΠΑ.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Λίβανο, Λάιζα Τζόνσον, παρέδωσε την περασμένη Πέμπτη στις λιβανέζικες αρχές μια πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Τι ανέφερε ο αξιωματούχος
«Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Ο Λίβανος είναι πολύ θετικός σε αυτήν την πρόταση» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος με τη Χεζμπολάχ, ζήτησε περιθώριο τριών ημερών για να δώσει την απάντησή του. «Αναμένουμε την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου Άμος Χοχστάιν για να μελετήσουμε ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μαζί του», είπε σήμερα άλλος Λιβανέζος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Και οι δύο πηγές είπαν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται στη Βηρυτό στις αρχές της εβδομάδας και επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει τη δική του απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο.
Τι προτείνουν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους οι ΗΠΑ προτείνουν κατάπαυση του πυρός και εξονυχιστική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, που υιοθετήθηκε το 2006, μετά τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, προβλέπει ότι μόνο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου θα επιτρέπεται να αναπτύσσονται στα νότια σύνορα της χώρας και ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα μετακινηθούν βορειότερα.
Διαρροές στον Τύπο αναφέρουν ότι το Ισραήλ απαιτεί να του επιτραπεί να συνεχίσει να πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ και μετά την επίτευξη εκεχειρίας. Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιους όρους.