Αποσύρθηκαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από το Χαλέπι της Συρίας μετά από επίθεση των ανταρτών που αντιτίθενται στην εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο στρατός αναγνώρισε ότι οι αντάρτες είχαν εισέλθει σε «μεγάλα τμήματα» της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, αλλά υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει αντεπίθεση.
Η επίθεση σηματοδοτεί τις σημαντικότερες μάχες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας τα τελευταία χρόνια.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη (27/11) που ξεκίνησε, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (30/11) πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες», με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα χθες νωρίς το πρωί στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.
Χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε από το 2015 αντεπίθεση που του επέτρεψε να ανακαταλάβει προοδευτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το 2016 όλη την πόλη του Χαλεπιού.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στον Λίβανο, έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.
Κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες προτού μπουν προχθές Παρασκευή στην πόλη του Χαλεπιού.
«Η ΧΤΣ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κυρίευσαν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2011 με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.