Εβδομάδα πυκνών και απρόβλεπτων εξελίξεων για την Κυβέρνηση, με την επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ένα μήνα από τη διαγραφή του, το ενδεχόμενο να πάρει το λόγο στη Βουλή, τη στάση των «Σαμαρικών» και την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής.
Το πόσο «μπετόν αρμέ» είναι τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής της ομάδας θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη η Νέα Δημοκρατία από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εκεί όπου τον λόγο θα πάρουν και οι λεγόμενοι «σαμαρικοί» Βουλευτές, χωρίς όμως να υπάρχει η οποιαδήποτε ανησυχία για τη στάση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη, κανείς δεν αποκλείει το λόγο να ζητήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ σχεδιάζει σχολαστικά τις «χειρουργικές» επιθέσεις που ετοιμάζει προς την Κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία.
«Ο Πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι»
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να κινηθεί σε υψηλούς τόνους για τα εθνικά και όχι μόνο ζητήματα στη παρέμβαση που ετοιμάζει την Πέμπτη (12/12), στη συζήτηση σε συνέδριο για τα πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης.
Άγνωστο είναι το αν ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του και την πιθανότητα ίδρυσης κάποιου κόμματος (κάτι που δεν απέκλειαν συνεργάτες του) αν και έμπειρα γαλάζια στελέχη θεωρούν πως ο κ. Σαμαράς ακόμη «διαβάζει» το περιβάλλον και διαμορφώνει στρατηγική μετά την απρόσμενη για τον ίδιο διαγραφή.
Μάλιστα στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει μία ημέρα μετά, την Παρασκευή (13/12) και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, πως δεν θα αφήνει καμία επίθεση αναπάντητη.
Όλα αυτά, ένα μήνα πριν από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου στα σκαριά βρίσκονται δέκα διακρατικές συμφωνίες (χαμηλής πολιτικής – στον τουριστικό τομέα, στην κλιματική αλλαγή, στις επενδύσεις, στην τεχνητή νοημοσύνη και στο εμπόριο μεταξύ άλλων) με στόχο την διατήρηση του καλού κλίματος ακόμη και σε περίπτωση διαφωνίας.
Οι προειδοποιήσεις του Καραμανλή και οι αποστάσεις από Σαμαρά
Ιδιαίτερες πυκνές την ίδια ώρα παραμένουν οι παρεμβάσεις και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος χθες μίλησε αναλυτικότατα για τα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου, παρουσία του Υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος κατάγεται από το νησί.
Αυτή τη φορά ο Κώστας Καραμανλής, με τον δικό του μετριοπαθή τρόπο, φώτισε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και στον Αντώνη Σαμαρά στο ύφος και στην ένταση της κριτικής.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός», ξεκαθάρισε ο πρώην Πρωθυπουργός σε αντίθεση με τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας όμως πως θεωρεί χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής, ειδικά όταν προέρχονται από όσους έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά από θέσεις ευθύνης.
Επιπροσθέτως ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως «δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία», μια επίσης ξεκάθαρη θέση η οποία δεν είναι στο μήκος κύματος του κ. Σαμαρά.
Βέβαια ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε την Κυβέρνηση πως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της Τουρκίας η οποία μεθοδικά επιθυμεί την ηγεμονία στο Αιγαίο, την ανατροπή του status quo, την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου και τον υποβιβασμό της Ελλάδας σε χώρα υποτελή της.
Πάντως ο πρώην Πρωθυπουργός πίστωσε στον Α. Σαμαρά πως ήταν η κυβέρνηση του, τον Ιανουάριο του 2015, που ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτό, για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού και τα «καμπανάκια» για το διάλογο
Ο πρώην Πρωθυπουργός για πρώτη φορά χρησιμοποίησε την φράση «στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού», τονίζοντας πως στο Αιγαίο κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού αλλά και οι αντοχές του και πως αποτελεί καθήκον ιερό η υπεράσπισή του.
Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία και στους εταίρους μας πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέγιστο της οριοθέτησης που της επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης στην ΕΕ θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και υποστήριξε πως κάλλιστα μπορεί να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ο Χάρτης της Σεβίλλης που απεικονίζει την ΑΟΖ που δικαιούται η Ελλάδα, χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να αξιοποιηθεί από τη χώρα.
«Πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης που θα επεκτείνουν το χώρο που δικαιούται η Ελλάδα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική δραστηριότητα σε κάθε νησί και βραχονησίδα.