Γιατί πρέπει να επιδιώκει το Ελληνικό Χρηματιστήριο την επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών; Τι θα κερδίσουν οι εταιρείες, οι επενδυτές και τελικά η ελληνική οικονομία;
Στα παραπάνω ερωτήματα, τα οποία απασχολούν ίσως περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο αυτή την στιγμή την εγχώρια επενδυτική κοινότητα απάντησαν ο Αλέξης Πατέλης και ο Γιάννος Κοντόπουλος στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΕΧΑΕ.
Η μάχη για την παραμονή στην Ευρωζώνη
Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρος: Όπως παλέψαμε μια δεκαετία να παραμείνουμε στην ζώνη του Ευρώ καθώς «πιστεύουμε πως είναι σωστό να ανήκουμε στην Ευρωζώνη», έτσι πιστεύουμε ότι είναι καλό για το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας να ανήκει στις ανεπτυγμένες αγορές.
Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές είναι προς το συμφέρον της χώρας, είπε ο κ. Πατέλης
Έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει πως μπορεί «βραχυπρόθεσμα να υπάρχει κάποιο κόστος από την μεταπήδηση από τη μια κατηγορία στην άλλη», ωστόσο μακροπρόθεσμα η αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι προς το συμφέρον μας.
Έρχεται νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά
Ο κ. Πατέλης μάλιστα «αποκάλυψε» ότι με δεδομένη την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στο Χρηματιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σύντομα και ειδικότερα στις αρχές του νέου έτους το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.
«Προφανώς», όπως είπε, «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», αλλά να συνεχίσουμε να έχουμε εισαγωγές στο Χρηματιστήριο καθώς υπάρχουν κλάδοι που δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο ταμπλό.
Δέκα φορές μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. Ο κ. Κοντόπουλος ξεκαθάρισε πως παρότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί στρατηγικό στόχο, δεν είναι αυτοσκοπός, επισημαίνοντας πως δίδεται έμφαση στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Φλερτάρει με την πίτα 15 τρισ. – Πότε θα πατήσει τη σκανδάλη ο FTSE
Υπογράμμισε ωστόσο πως η επιστροφή στην… πρώτη εθνική των χρηματιστηρίων θα φέρνει και μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα υποψήφιων επενδυτών. Η δεξαμενή των επενδυτών που θα απευθύνεται η ελληνική κεφαλαιαγορά μετά την αναβάθμισή της, όπως είπε, θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερα απ’ ότι είναι σήμερα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενταχθεί στη watchlist αναβαθμίσεων του FTSE Russell,
Οι εισηγμένες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια, που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, ενισχύοντας τις χρηματοδοτικές ροές και το συνολικό αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία, ανέφερε.
«Έχουμε ένα ξεχωριστό προϊόν σε ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό κύκλο και πρέπει να επιδιώξουμε να το παρουσιάσουμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό», σημείωσε με έμφαση. Επιπλέον, έσπευσε να προσθέσει, εάν «πραγματικά φοβάσαι για το μέλλον…, δεν θέλεις να λέγεται αναδυόμενη αγορά αλλά ανεπτυγμένη».
Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντικό γεγονός ότι έχουμε πλέον μια διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς έχουμε μπει στη watchlist αναβαθμίσεων του FTSE Russell, ενώ είχε προηγηθεί ο S&P DJI που είχε θέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών – μετά από 8 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.
Η συναλλακτική δραστηριότητα
Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως οι βασικές πτυχές που απασχολούν την διοίκησή του είναι πρώτον η συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ και πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω και δεύτερον, η υγεία, το μέγεθος και ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών.
Την τελευταία τριετία το ΧΑ, είπε, έχει προσελκύσει 14 εισαγωγές και δύο αναβαθμίσεις, έναντι 13 τα προηγούμενα 10 χρόνια
Στο ερώτημα γιατί να εισαχθεί μια εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο και όχι κάποιο στο εξωτερικό, ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ απάντησε πως η ελληνική κεφαλαιαγορά μπορεί να τις βοηθήσει να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους.
Την τελευταία τριετία το ΧΑ, είπε, έχει προσελκύσει 14 εισαγωγές και δύο αναβαθμίσεις, έναντι 13 τα προηγούμενα 10 χρόνια, ενώ αντλήθηκαν 5,1 δισ. από τις εταιρείες. Μόνο από placement αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ
1.000 μονόκεροι στην πόρτα του Nasdaq
Ένας ακόμη λόγος είναι όπως είπε πως ακόμη και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν το μέγεθος ενός μονόκερου (κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ) και μπορεί να ενταχθούν στους δείκτες του Nasdaq, δεν θα καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή πέραν της αρχικής που θα φέρει η εισαγωγή τους στους δείκτες του αμερικάνικου χρηματιστηρίου.
Ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να βρίσκονται σε ένα χρηματιστήριο που θα μπορέσεις να μεγαλώσουν
«Αυτή τη στιγμή στο Nasdaq υπάρχουν περίπου 1.100 που έχουν κεφαλαιοποίηση όσο ένας μονόκερος ενώ περιμένουν να εισαχθούν άλλες 1.000 παρόμοιας κεφαλαιοποίησης».
«Είμαστε ακόμη μικροί για τις υπόλοιπες αγορές», σημείωσε, τονίζοντας πως ζητούμενο είναι να βρίσκεται σε ένα χρηματιστήριο που θα μπορέσεις να μεγαλώσεις. Και αυτό είναι κάτι που προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες το ΧΑ.