Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για χιλιάδες οικογένειες, σε όλη την Ελλάδα, η εύρεση φοιτητικής κατοικίας. Στα μεσιτικά γραφεία τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα όσο έρχεται πιο κοντά η αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Ωστόσο, με τις τιμές να είναι στα ύψη και τη διάθεση κατοικιών περιορισμένη, καθώς η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, περιόρισε την προσφορά κατοικιών, οι ενδιαφερόμενοι για λίγα μόλις τετραγωνικά καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά που ξεπερνούν για 30 τ.μ. ακόμα και τα 450 ευρώ, και μάλιστα για διαμερίσματα τα οποία πολλές φορές είναι παλιά, δεν είναι σε όροφο και δεν έχουν σταθερή θέρμανση.
Φοιτητική στέγη: Σύγκριση τιμών σε ιδιωτικές εστίες, επιπλωμένα στούντιο και αστικά διαμερίσματα
Επιπλέον, κυρίως στα νησιά, οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση σε φοιτητές αλλά έχουν επινοήσει μεσοπρόθεσμη ενοικίαση που ξεκινά από τον Οκτώβριο και τελειώνει στα τέλη Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αγγελίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για ενοικίαση ακινήτου στα Χανιά, στο κέντρο της πόλης, για φοιτητική στέγη, 25 τ.μ., επιπλωμένου, το οποίο ο ιδιοκτήτης διαθέτει από 1η Οκτωβρίου έως 30 Μαΐου με ενοίκιο 380 ευρώ τον μήνα.
Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές
Σύμφωνα με αγγελίες για ενοικίαση φοιτητικών επιπλωμένων κατοικιών, στο Αλσος Παγκρατίου 30 τ.μ., 1ου ορόφου, έχει ενοίκιο 600 ευρώ, ισόγειο διαμέρισμα στον Λυκαβηττό, 45 τ.μ., 750 ευρώ, στους Αμπελοκήπους 40 τ.μ., 6ου ορόφου, 600 ευρώ, στην Ανω Κυψέλη 32 τ.μ. 400 ευρώ, στα Κάτω Πατήσια 54 τ.μ., στον 5ο όροφο, 570 ευρώ, στην Αγία Σοφία του Πειραιά 52 τ.μ. 650 ευρώ, στούντιο 20 τ.μ. στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης 400 ευρώ, ενώ 30 τ.μ. στην Αγία Σοφία στην Πάτρα, 1ου ορόφου, επίσης επιπλωμένο, 490 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας σε σχέση με πέρσι, καθώς στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ξεπερνά σε πολλές περιοχές το 10%. Στην Αττική οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 έως 15,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού εντοπίζεται στην περιοχή της Νίκαιας, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών και στην Κυψέλη, ενώ η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στην περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και στην περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει στην Αθήνα η περιοχή Μετς κατά 21,6% σε σχέση με πέρσι και ακολουθούν το κέντρο της Αθήνας με 19,1%, το Παγκράτι με 17% και η Κυψέλη με 16,2%. Κατά 9,4% αυξήθηκαν οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών και στη Θεσσαλονίκη. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως οι τιμές τραβούν την ανηφόρα. Στο Ηράκλειο η αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι 11,3%, στη Λάρισα 10,3%, στην Πάτρα 10,7%, στη Χαλκίδα 16% και στην Κομοτηνή 10,4%.
Ιδιωτικές «εστίες»
Τo πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι τεράστιο, και αυτό εξαιτίας της έλλειψης του αναγκαίου αριθμού κρατικών φοιτητικών εστιών αλλά και ακαταλληλότητας ορισμένων που υπάρχουν ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, δεδομένων και των προβλημάτων που υπάρχουν από την έλλειψη ακινήτων, το κενό ήρθαν να καλύψουν και εταιρείες ακινήτων που ανακατασκεύασαν παλιά κτίρια και ξενοδοχεία σε κεντρικά σημεία πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κομοτηνή, η Χίος, το Ηράκλειο, δημιουργώντας ιδιωτικές «εστίες».
Οι τιμές στις εστίες αυτές ανάλογα με το διαμέρισμα – δωμάτιο 15-25 τ.μ. (επιπλωμένο) – κυμαίνονται από 450 έως 650 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 20%-30% ακριβότερα από τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα και στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, Internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και γυμναστήριο). Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ετησίως ή σε 3, 6 ή 12 δόσεις, ακόμα και με πιστωτική κάρτα.
Τα διαμερίσματα αυτά προσφέρονται και επιπλωμένα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να ενοικιαστούν και για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων ακινήτων πανελλαδικά και φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν.