Η νέα εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει κάτι που για όλους είναι προφανές, εκτός από την ηγεσία και τα προβεβλημένα στελέχη του. Ότι είναι εξαιρετικά καλοί σε ένα πράγμα: Στο να πυροβολούν τα πόδια τους. Η νέα ανοιχτή μάχη μεταξύ Κασσελάκη και της ομάδας των «87», με φόντο την αμφισβήτηση της ικανότητας Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη που ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του, δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης.
Ο νέος πόλεμος- που για τους γνωρίζοντας ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί- ξεκίνησε από την θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τους 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των «87» να αποχωρούν, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά αμφισβήτησε την ικανότητα του προέδρου να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση και να διατυπώσει κυβερνητική πρόταση
Η αμηχανία Κασσελάκη φάνηκε από την άμεση αντίδραση του, που ήταν έντονη για τους 87 και κατευναστική για τον Παύλο Πολάκη. Έντονη για τους 87, στους οποίους ουσιαστικά δείχνει την πόρτα της εξόδου, «χλιαρή» για τον βουλευτή Χανίων, με τον οποίον οι πληροφορίες λένε ότι ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές ενέργειες ώστε να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν. Η στάση απέναντι στον Παύλο Πολάκη είναι εύλογη, καθώς ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του για την ηγεσία, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, ότι παρά τον οξύ τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του, έχει ισχυρή δημοφιλία εντός των κόλπων του κόμματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά των «8»
Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, έριξε το γάντι στους διαφωνούντες κατηγορώντας τους για «οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και εκείνοι με τη σειρά τους το σήκωσαν, απαντώντας του μέσω διαρροής, πως «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που εξευτελίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς».
«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο, στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και στον λαϊκισμό. Μπορεί να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος», απάντησε άμεσα η ομάδα των «87» στον Στέφανο Κασσελάκη.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω νέας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τους «8» να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους. Εσωκομματικό πόλεμο από την ομάδα των «87» που ηγείται από τα οκτώ άτομα που χθες αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως δέχεται ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, όπου ο Παύλος Πολάκης έθεσε πρώτο θέμα ηγεσίας, ο κ. Κασσελάκης
Η ανάρτηση Κασσελάκη:
Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή.
Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται.
Η θέση μου δε μου επιτρέπει να το επιτρέψω.
Είμαι Πρόεδρος όλων. Όχι μίας φράξιας. Χρέος μου είναι να κρατήσω την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις.
Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια.
Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή.
Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας.
Αξιοπρέπεια τώρα. Ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα.
Γιατί παρόλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: Τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ.
Σενάριο ακόμη και για πρόταση μομφής
Σημειώνεται πως τα οκτώ στελέχη που συμμετείχαν στην Πολιτική Γραμματεία, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου τάχθηκαν κατά της προεδρικής εισήγησης που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Πάντως, την ώρα που ο εσωκομματικός πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά, όλα τα σενάρια μοιάζουν ανοιχτά. Οι ζυμώσεις μέσα στον πολιτικό χρόνο των δύο εβδομάδων έως την Κ.Ε. του Σεπτεμβρίου, θα συνεχίζονται μέχρι τη τελευταία στιγμή.
Η ομάδα των «87» που φέρεται ότι υπό προϋποθέσεις θα εξετάσει να καταθέσει πρόταση μομφής, αριθμεί στις τάξεις της και τους εξής επτά βουλευτές: Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσιο Καλαματιανό, Χρήστο Γιαννούλη, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μιλτιάδη Ζαμπάρα και Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.
Σε ένα υποθετικό σενάριο, απόλυτης ρήξης εάν υπήρχε αποχώρηση κάποιου ή κάποιων βουλευτών, αυτό θα έθετε σε απόλυτο κίνδυνο, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αριθμητικής, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινοβουλευτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει ως αξιωματική αντιπολίτευσης. Και αυτό φυσικά το γνωρίζουν όλες οι πλευρές και ζυγίζουν τη στάση τους.
Η αφωνία Τσίπρα
Πολλοί εντός και εκτός του κόμματος πιστεύουν ότι πίσω από τη στάση των 87 βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από την παραίτησή του και μετά έχει επιλέξει την αποστασιοποίηση από τις εξελίξεις και προτιμά να «μιλά» μέσω των ανθρώπων που επηρεάζει.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να στήριξε αρχικά την εκλογή Κασσελάκη, προσπάθησε στη συνέχεια να παρέμβει στις εξελίξεις με την «υποψηφιότητα» Γεροβασίλη, που κράτησε όμως μόλις ένα 24ωρο και καταγράφηκε ως ήττα όσως επηρεάζει ο πρώην πρόεδρος. Είναι άγνωστο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να παρέμβει εμμέσως ή αμέσως στο επερχόμενο συνέδριο, αλλά από την άλλη η «αφωνία» του μπροστά στην προοπτική διάλυσης του κόμματος θα καταγραφεί περισσότερο ως αδυναμία, παρά ως πολιτική ίσων αποστάσεων, ενώ θα έχει ισχυρό αποτύπωμα και στην υστεροφημία του.