Μιλώντας στο CNN Greece, εξηγεί ότι η Μόσχα, επιθυμεί ένα πόλεμο φθοράς με επαναλαμβανόμενα μικρά αλλά καθοριστικά εδαφικά κέρδη στις περιφέρειες Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ από την άλλη ο στρατηγικός σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης στη Ρωσία, «παραμένει ασαφής ή μερικά εμφανής».
Ο κ. Μπελεγράτης αναφέρει ακόμη πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για τις εξελίξεις στο Κουρσκ στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και πως η Μόσχα αναδιατάσσει τις μονάδες της στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την επίθεση.
Αιφνιδιασμός από την ουκρανική επίθεση
Σημειώνει ακόμη πως κανείς δεν ανέμενε την εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος και πως παρότι η Μόσχα φαίνεται να είχε κάποιες ενδείξεις ή πληροφορίες επί του θέματος, «δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις εν λόγω εξελίξεις πριν την εκτόξευση της επίθεσης».
Συνθήκες Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Σχολιάζει ακόμη πως η κατάσταση στα πεδία των μαχών, «αποτελεί ένα πόλεμο τριβής, που θυμίζει συνθήκες Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (π.χ. μάχες στο Verden)».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Δρ Σπύρου Μπελεγράτη
Περιμένατε ότι η Ουκρανία θα εισβάλει σε ρωσικό έδαφος ;
Οι εξελίξεις στην εισέχουσα της περιφέρειας του Κουρσκ συνεχίζονται όπως και η επιθετική δραστηριότητα των Ρώσων στην Ανατολική Ουκρανία με αιχμή την κατεύθυνση του Prokrovsk. Καταγράφονται αναδιατάξεις εφεδρικών Μονάδων της Ρωσίας για αντιμετώπιση της απειλής στο Κουρσκ, αλλά και «εκστρατεία έμμεσης διπλωματίας» του Ρώσου προέδρου στην Υπερκαυκασία (Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Οσσετία, Αλανία κ.ά).
Ουδείς βέβαια ανέμενε την εισβολή της Ουκρανίας στο Ρωσικό έδαφος, η οποία κρατήθηκε μυστική όχι μόνο στο επίπεδο των επιχειρησιακών Μονάδων της εν λόγω χώρας, αλλά και από τους εν δυνάμει συμμάχους της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες ή επιχειρησιακές μετακινήσεις όπως και προωθήσεις Μονάδων, όμως για την επιχείρηση γνώριζε ελάχιστος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ όσοι συμμετείχαν ενημερώθηκαν σε ασφαλές χρονικό περιθώριο, πριν την επιχείρηση. Επισημαίνεται ότι αν και η Ρωσική πλευρά φαίνεται να είχε κάποιες ενδείξεις ή πληροφορίες επί του θέματος, λόγω την πολυπλοκότητας Διοίκησης και Ελέγχου (C2), αλλά της επικρατούσας γραφειοκρατικής δομής του Επιχειρησιακού της τομέα, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις εν λόγω εξελίξεις πριν την εκτόξευση της επίθεσης.
Ποια ήταν η στρατηγική του Κιέβου στην περιφέρεια του Κουρσκ και τι κατάφεραν οι Ουκρανοί με την συγκεκριμένη επίθεση;
Είναι εξαιρετικά νωρίς να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια του Κούρσκ, αλλά και την συνεχιζόμενη ρωσική επιθετική προσπάθεια στην Ανατολική Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές βορείως Χαρκόβου, Pokrovsk, Δυτικά της Avdiivka και ChasivYar, όπου οι σημειώθηκαν ήδη κάποια τοπικά κέρδη.Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και των δύο αντιπάλων δεν αποτελούν μέχρι στιγμής σημαντικό στρατηγικό πλήγμα εκατέρωθεν, αλλά επιχειρησιακού χαρακτήρα ενέργειες, οι οποίες είναι δυνατόν να καταλήξουν σε καθοριστικό αποτέλεσμα, εφόσον ισχύσουν ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες. Επί του πρακτέου, η εξελισσόμενη κατάσταση στα πεδία των μαχών, αποτελεί ένα πόλεμο τριβής, που θυμίζει συνθήκες Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (π.χ. μάχες στο Verden).
Έκαστος των αντιπάλων όμως, διαθέτει παράλληλα την ικανότητα να διεξάγει μικρές αποφασιστικές μάχες επιχειρησιακού ή τακτικού χαρακτήρα, οι οποίες συνενούμενες τοπικά και χρονικά υπό προϋποθέσεις, δύνανται να επιφέρουν καθοριστική επιτυχία, σε ολόκληρο το Θέατρο Επιχειρήσεων. Είναι επίσης εμφανές, ότι και οι δύο αντιπαρατιθέμενοι,διατηρούν την ικανότητα για δημιουργία αμυντικών θέσεων σε βάθος, με διάθεση αναλόγων εφεδρειών και κάλυψη πλευρών ή δημιουργουμένων κενών διάταξης, προτού ο αντίπαλος επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα. Έτσι, καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρή οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης, αλλά και η εφαρμογή μεγάλων ή βαθέων ελιγμών επί του εδάφους που θα οδηγήσει σε σοβαρό αποτέλεσμα, είτε λόγω εχθρικής δράσης, είτε λόγω άμεσης αποκάλυψης της επιθετικής αιχμής, από αντίπαλα μέσα (εναέρια, επίγεια κ.ά). Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά, είναι προφανές ότι υπό συνθήκες μυστικότητας, εκμεταλλεύτηκε καθοριστικές πληροφορίες όπως και κάποιο μικρό κενό στην αντίπαλη διάταξη, με αποτέλεσμα μέσω επιχειρησιακών ελιγμών στο πεδίο της μάχης, να καρπωθεί επί του παρόντος, ικανά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια του Kursk. Αν και οι σύγχρονες επιχειρήσεις διεξάγονται υπό το πλέγμα δυνατότητας Τακτικών Αναγνωρίσεων και εκτέλεσης Πληγμάτων εκατέρωθεν (TRSC), αναγνωρίζουμε στην περίπτωση της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Κursk ότι το πεδίο της μάχης δεν είναι πλήρως ανιχνευτέο σε καθοριστικές περιπτώσεις σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα ικανότητα επιχειρησιακού αιφνιδιασμού.
Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου κατά τη δική σας εκτίμηση;
Η Ρωσική πλευρά στην αντίπερα όχθη, φαίνεται ότι επιθυμεί ένα πόλεμο φθοράς με επαναλαμβανόμενα μικρά αλλά καθοριστικά εδαφικά κέρδη στις περιφέρειες Χαρκόβου, Luhansk και Donetsk, εν αναμονή ευνοϊκότερων εξελίξεων, αλλά και αποκάλυψης της χρονικής περιόδου κατά την οποία η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τούτο δύναται να συμβεί, είτε λόγω της αναμενομένης Ρωσικής αντίδρασης στην περιφέρεια του Kursk, είτε λόγω απώλειας ικανής μαχητικής ισχύος από τους Ουκρανούς, στην πλειοψηφία των πεδίων της σύγκρουσης. Το συμπέρασμα συνεπώς είναι, ότι η Ρωσία και ιδιαίτερα το Στρατιωτικό Επιτελείο της, απαιτείται να σχεδιάσει την εξάλειψη της Ουκρανικής Εισέχουσας μέσω αναδιάταξης Στρατηγικών της ή άλλων Εφεδρειών, με εξαίρεση όσων απαιτούνται στην διατήρηση του ρυθμού προχώρησης κατά τις Επιθετικές Ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία, εφόσον δεν υπάρξει και εκεί, αλλαγή της επιχειρησιακής κατάστασης. Το γεγονός αυτό και μόνο, δύναται να επηρεάσει τις διεξαγόμενες επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Θέατρο Πολέμου της Περιοχής.
Ο Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου κ. Mykhailo Podolyak αλλά και ο Πρόεδρος κ. Volodymyr Zelenskyy τόνισαν σε συνεντεύξεις τους ότι οι κύριοι πολιτικοί στόχοι της Ουκρανίας στη συνεχιζόμενη επιχείρηση Kursk είναι:
- Απώθηση του Ρωσικού Πυροβολικού μακριά από περιοχές στοχο-ποίησης Ουκρανών αμάχων.
- Διακοπή των Ρωσικών γραμμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μη επιτραπεί στις ρωσικές δυνάμεις να διακινούν εφεδρείες κατά μήκος ολόκληρου του θεάτρου επιχειρήσεων.
- Επισήμανση σε συμμαχικούς και φιλικά διακείμενους διεθνείς παρά-γοντες ή κράτη, των τρωτών σημείων της Ρωσίας (αποτυχίες στο πεδίο επιχειρήσεων),όπως και των λαθών της πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας της.
- Μεταφορά του πόλεμου απευθείας εντός του Ρωσικού εδάφους στο μέτρο του δυνατού, ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι στην περίπτωση τελικής διαπραγμάτευσης.
Ποιος είναι στρατηγικός σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης;
Επί του παρόντος, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται να αποσύρονται από το ρωσικό έδαφος, με τον πραγματικό στρατηγικό σκοπό της επιχείρησης να παραμένει ασαφής ή μερικά εμφανής. Η άποψή μας επ’ αυτού, εντοπίζεται σε ορισμένους κύριους Επιχειρησιακούς Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣΚ),πλέον των ήδη αναφερθέντων, όπως:
- Κέρδος Χρόνου εν αναμονή ευνοϊκότερων εξελίξεων για τους Ουκρανούς, αλλά και του επερχόμενου Χειμώνα.
- Υποβοήθηση απειλουμένου πλευρού για τους Ουκρανούς (Περιοχές Βως Χαρκόβου και κυρίως ανακούφιση του δημιουργηθέντος μετώπου εντός των περιφερειών Luhansk και Donetsk).
- Ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας, σε περίπτωση επιτυχίας στο εν λόγω μέτωπο.
- Απειλή Ζώνης Συγκοινωνιών του αντιπάλου.
- Πιθανή απόσυρση Ρωσικών Δυνάμεων από άλλα απειλούμενα μέτωπα εντός της Ουκρανίας προς την νέα περιοχή επιχειρήσεων (Kursk).
- Πρόκληση ανησυχίας στους Ρώσους και εξύψωση ηθικού Ουκρανών αλλά και επίδειξη δυνατοτήτων στους Συμμάχους αυτών.
- Πρόληψη ή Αντιμετώπιση σχεδιαζόμενης επίθεσης από τον αντίπαλο στην εν λόγω περιοχή, και καταστροφή ή εξουδετέρωση αντίπαλων δυνάμεων.(Επισημαίνεται το δημιουργούμενο «ταμείο αιχμαλώτων» κατά την έκφραση του Προέδρου της Ουκρανίας).
Αν λάβουμε υπόψη την τρέχουσα εξέλιξη των επιχειρήσεων στα πεδία των Μαχών στην περιφέρεια του Κούρσκ, οι Ουκρανικές Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει σύμφωνα με την ηγεσία τους την περιοχή του Korenevo, δρούν επιθετικά προς Clushkovo καταστέφοντας την παρακείμενη γέφυρα του ποταμού Seym, όπως επίσης και αντίστοιχες στην περιοχή των χωριών Zvannoe και Karyzh. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια γεωγραφική ζώνη Νως του ποταμού Seym (Δυτικά τουKorenevo), όπου υφίσταται δυσκολία επικοινωνίας και πιθανός εγκλωβισμός των ευρισκομένων εκεί Ρωσικών δυνάμεων αν δεν αποκατασταθούν έστω και μερικά, οι άξονες συγκοινωνιών προς βορά (π.χ. Πλωτές γέφυρες)