Ήπειρος: Εκατομμύρια ευρώ για αναστηλώσεις αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν άδειοι

Παρά τις επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διοχετευθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην ανάδειξη και αναστήλωση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ηπείρου, τα επίσημα στοιχεία επισκεψιμότητας για το 2025 προκαλούν έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με το typosepeirou.gr, η Ήπειρος έχει εξελιχθεί σε ένα διαρκές εργοτάξιο πολιτισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, όμως η περίφημη «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα» δεν φαίνεται να αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς σε επίπεδο προσέλευσης κοινού. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΔΑΠ αναδεικνύουν μια εικόνα στασιμότητας, ακόμη και για τις «ναυαρχίδες» του κλάδου, όπως η Δωδώνη και η Νικόπολη.
Στον Νομό Ιωαννίνων, η Δωδώνη, παρά την εμβληματική της σημασία και την εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας, δείχνει να έχει φτάσει σε ένα «ταβάνι», με τις επισκέψεις το 2025 να περιορίζονται στις 37.036, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με τις 44.836 του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων παραμένει ο ισχυρότερος πόλος έλξης με 41.009 επισκέπτες, επωφελούμενο κυρίως από τη θέση του εντός του Κάστρου, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης κινείται σε χαμηλές πτήσεις με μόλις 14.704 επισκέψεις.
Η κατάσταση στην Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική.
Η Νικόπολη, ένας χώρος παγκόσμιας εμβέλειας, προσέλκυσε το 2025 μόλις 16.305 επισκέπτες, ενώ μνημεία όπως η Κασσώπη και τα Γίτανα παραμένουν ουσιαστικά στο περιθώριο του τουριστικού χάρτη. Ειδικά για τα Γίτανα, ο αριθμός των 1.531 επισκεπτών σε μια ολόκληρη χρονιά αποδεικνύει ότι η αναστήλωση των μνημείων από μόνη της δεν αρκεί για να προσελκύσει το κοινό. Η Ήπειρος καλείται πλέον να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, περνώντας από το στάδιο των έργων υποδομής σε εκείνο της αποτελεσματικής προβολής και σύνδεσης των μνημείων με το σύγχρονο τουριστικό ρεύμα.
Δονάτος Παππάς

Δονάτος Παππάς

Ο Δονάτος Παππάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή και ενεργή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα, την τεκμηρίωση των πληροφοριών και την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Η δημοσιογραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, την πολιτική επικαιρότητα και την περιφέρεια, με βασικές αρχές την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής κρίσης, τη διασταύρωση της πληροφορίας και τη διαφάνεια στον δημόσιο διάλογο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου, καθώς και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο και δημοσιογραφικό διάλογο για τον ρόλο και την ευθύνη των Μέσων στη σύγχρονη κοινωνία.

Παράλληλα, συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου» και το περιοδικό «Step», ενώ είναι ειδικός συνεργάτης στο Prisma Radio 91,6. Συνεργάζεται με τα ενημερωτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων τα newsit.gr και newsbomb.gr, καθώς και με την ενημερωτική εκπομπή LIVE NEWS του MEGA TV.

Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών ενημερωτικών μέσων. Είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής πέντε ενημερωτικών και θεματικών ιστοσελίδων — epirusbomb.gr, kanalakinews.gr, artinos.gr, thesprotiatoday.gr και mamafagito.gr — μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενημέρωση και στην καθημερινή ψηφιακή δημοσιογραφική παραγωγή.

Με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, την τοπική δημοσιογραφία, την έρευνα και την ανάδειξη θεμάτων της επικαιρότητας, ο Δονάτος Παππάς δραστηριοποιείται στον χώρο των Μέσων με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Μην το χάσετε

Σκιάθος: Πρόσκρουση του «Νήσος Αίγινα» με θαλάσσιο ταξί στο λιμάνι

Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση. Πρόσκρουση

Πατούλης: «Δεν θα επιτρέψω την αναπαραγωγή ψευδών και δυσφημιστικών ισχυρισμών» – Τι απαντά για τα ιατρεία

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. Σε αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά