Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, με την κυβέρνηση να δέχεται ομαδικά πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση ήδη από την πρώτη μέρα της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, απέρριψαν την επιχειρηματολογία και αμφισβήτησαν την εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των επικρίσεων που δέχθηκε το οικονομικό μείγμα και η αμφισβήτηση των στοιχείων, μάλιστα, που ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να παρατηρήσει ότι «το πολιτικό κλάμα δεν ταιριάζει σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση», ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, διαφορετικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, «παραμένουν οι καλύτεροι χορηγοί της κυβέρνησης».
Γερουλάνος: Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, υπάρχουν πολιτικές επιλογές και η κυβέρνηση κάνει τις λάθος
Σημείο – σημείο επιχείρησε να αποδομήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, την ομιλία Χατζηδάκη.
Αρχικά, σχολίασε πως η κυβέρνηση επαίρεται για όσα έχουν γίνει στην οικονομία, όμως στην πραγματικότητα, τόνισε, «ό,τι έχει γίνει στην ελληνική οικονομία είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού, επειδή έγινε με θυσίες του».
Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για «κυβερνητικό αφήγημα που καταρρέει», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε η κυβέρνησή σας, λέγοντας ότι ‘είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης’. Μετά άρχισε ένα διαφορετικό αφήγημα. ‘Δεν είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης, αλλά σίγουρα είμαστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ’. Το οποίο, το επαναλάβατε και σήμερα. Δηλαδή, είσαστε καλύτεροι από την πραγματική βαθιά κρίση. Και τώρα, έχετε φτάσει στο αφήγημα να λέτε ότι είμαστε καλύτεροι από την Βουλγαρία. Μπράβο!».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως δεν πείθει κανέναν ο ισχυρισμός ότι είναι καλύτερο να φορολογείς το επάγγελμα από το να φορολογείς το εισόδημα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να αδικεί τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεφύγουν. «Και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεφύγουν, είναι οι πιο αδύναμοι», προσέθεσε.
«Θεωρείτε δίκαιο ότι έχετε καταφέρει να κρατάτε τον ΦΠΑ ψηλά και να σας φέρνει έσοδα, αλλά να μένει επίπεδη η φορολογία στην κληρονομιά και στα μερίσματα. Θεωρείτε δίκαιο ότι έχετε καταφέρει να βάλετε POS σε μικροεπαγγελματίες, αλλά είναι εντάξει να σας φεύγουν δισεκατομμύρια στο μαύρο εμπόριο και στα τσιγάρα», υπογράμμισε και σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τις επενδύσεις, για το αν το κατά κεφαλήν εισόδημα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, για τη μεταφορά 20 δισ. από τα φτωχότερα στρώματα στα πλουσιότερα, μέσω της αισχροκέρδειας.
«Το θέμα δεν είναι αν μεγαλώνει μια οικονομία, η οποία βρέθηκε σε τρεις κρίσεις απανωτές. Συγχαρητήρια! Θυμίστε μου να πάω να πω στα ψάρια μου, ‘ευχαριστώ που μεγαλώνουν’. Το θέμα είναι για ποιον μεγαλώνουν. Εσείς έχετε κάνει συγκεκριμένες επιλογές για ποιον θα μεγαλώσει η εθνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.
Παππάς: Έχετε μια εμμονική επιλογή στο να μην μειώνετε έμμεσους φόρους
Απάντηση στο success story της οικονομίας, που επιχείρησε να παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, έδωσε ο Νίκος Παππάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση του Economist, που επικαλείται η ΝΔ, «δίνει βάση στις χρηματιστηριακές αποδόσεις και στα μεγάλα πλεονάσματα. Η αναπαραγωγή αυτού του επιχειρήματος δεν βοηθά τον λαό να καταλάβει εάν έχετε αντίληψη για το τι πραγματικά συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως «βασικό υπεύθυνο της πιο μεγάλης δημοσιονομικής ανευθυνότητας που έχει επιδείξει ποτέ οικονομικό επιτελείο, αφού η ιδιωτικοποίηση των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες κατείχε το δημόσιο, κόστισε στον φορολογούμενο 40 δισ. ευρώ, με βάση μελέτη του ΚΕΠΕ».
«Ενώ ετοιμάζεστε να χορέψετε και ένα ταγκό με τις τράπεζες μετά από τέσσερα χρόνια κερδών, που για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι καταθέσεις για το 70% των καταθετών είναι περί τα 1.000 ευρώ έκαστη. Άρα η αύξηση των καταθέσεων και το στοιχείο που παραθέσατε αφορούν μια μερίδα καταθετών», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Σε ό,τι αφορά στους φόρους, τόνισε ότι «το 2021 οι σχετικές εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ και το 2025 προβλέπονται 69 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους. Επίσης, στον προϋπολογισμό προβλέπετε 2,5 δισ. ευρώ αύξηση φόρων. Εκ των οποίων, 1,5 δισ. είναι από ΦΠΑ και 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. Πού να μη μειώνατε και φόρους δηλαδή!», προσέθεσε ειρωνικά.
Σε σχέση με τις επενδύσεις, θύμισε ότι, παρότι «είχατε την αγαθή τύχη να κυβερνάτε σε μία περίοδο που χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και υπήρξε και το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση το 2023. Οι επενδύσεις ήταν στο 15% επί του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στο 22%».
Ο Νίκος Παππάς, αφού παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι «το ιδιωτικό χρέος έχει διογκωθεί κατά 16 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα είναι 23η στους 27 στις μονάδες αγοραστικής δύναμης», κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην ίδια πολιτική και, μάλιστα, ενώπιον ενδεχόμενων νέων αναταραχών διεθνώς.
«Έχετε μια εμμονική επιλογή στο να μην μειώνετε τους έμμεσους φόρους, στο να μην επιλέγετε να υπάρχει μεγάλη δημόσια παρέμβαση σε κρίσιμους τομείς», σημείωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να προετοιμάσει στοιχειωδώς – εάν έχει τέτοια διάθεση, όπως είπε – «την οικονομία μας για ενδεχόμενες νέες αναταραχές. Καμία τέτοια προτεραιότητα δεν έχετε. Προοδευτική αλλαγή χρειάζεται ο τόπος», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παφίλης: Όσο λέτε τέτοια, τόσο μεγαλύτερο «σιχτίρ» θα τρώτε
«Όλα αυτά που δώσατε εδώ, τα στοιχεία ότι….πετάει η Ελλάδα, να τα τυπώσετε, να τα δώσετε και στους βουλευτές που χειροκροτάγανε μετά μανίας και να πάτε στον κόσμο να τα δώσετε! Αυτό να κάνετε. Το σιχτίρ που τρώτε, όχι μόνο από άλλους, αλλά και από τους δικούς σας, είναι μεγαλειώδες! Και όσο λέτε τέτοια, τόσο μεγαλύτερο σιχτίρ θα τρώτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Και προσέθεσε: «Να πάτε στη λαϊκή οικογένεια να πείτε ότι η Ελλάδα ‘φυσάει’ παγκοσμίως, ότι το λέει και ο ΟΟΣΑ, το λέει και η ΕΕ, το λένε και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Αλλά η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, εργαζομένων, νοικοκυριών, είναι μαύρη. Πού ζείτε, στους πύργους; Δεν τα ξέρετε πώς ζει ο κόσμος σήμερα; Εκτός από τη μειοψηφία που πίνει το αίμα των εργαζομένων».
Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, η κυβέρνηση επικαλείται το συνολικό πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός στα είδη βασικής ανάγκης (τρόφιμα κ.λπ) είναι πολύ μεγαλύτερος, αυξάνεται συνεχώς και κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, επισήμανε ο κ. Παφίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτά είναι τα μαθηματικά της ΝΔ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στηλίτευσε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «για ‘φορολογία’ στις τράπεζες μόλις 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα κέρδη είναι αμύθητα, την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις τούς έδωσαν πάνω από 80 δισ. για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις».
Στον ισχυρισμό περί αύξησης των μισθών, για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε καταρχήν ότι ο κατώτατος είναι στα 830 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός ψαλιδίζεται από την φορολογία. «Ο μισθός σήμερα είναι 30% από τα επίπεδα του 2011 και μιλάτε για αυξήσεις; Κοροϊδεύετε τον κόσμο», όπως είπε.
Ειδικά για την φορολογία, έφερε ως παράδειγμα έναν εργαζόμενο με εισόδημα 30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ο οποίος με 20% συντελεστή θα πληρώσει 6.000 ευρώ φορολογία, ενώ ένας άλλος με το ίδιο εισόδημα από μετοχές και μερίσματα, με συντελεστή 5%, θα πληρώσει φορολογία μόλις 1.500 ευρώ. Αυτό και μόνο το παράδειγμα, σημείωσε, δείχνει την αντιλαϊκότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Αποστολάκη: Καταψηφίζουμε ηχηρά και με χαρά τον προϋπολογισμό
Μετά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, το λόγο στη Βουλή πήραν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων, με την Μιλένα Αποστολάκη να ξεκαθαρίζει: «Αυτόν τον προϋπολογισμό της φορολογικής αφαίμαξης των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και της αναδιανομής πλούτου εις βάρος τους, το ΠΑΣΟΚ ηχηρά τον καταψηφίζει».
Η Μιλένα Αποστολάκη στάθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, σχετικά με την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες με συντελεστή 5% επί των κερδών για τις χρήσεις 2023-2024, την οποία αντιδιέστειλε με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολογία των τραπεζών.
Χαρακτήρισε, δε, «αναιμικές» και «υπερβολικά καθυστερημένες» τις φημολογούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες, τις οποίες απέδωσε στη συστηματική και τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική και πολιτική πίεση του ΠΑΣΟΚ.
«Έχετε καταφέρει να γυρίσετε την οικονομία στην εποχή των ραντιέρηδων και της ασύστολης κερδοσκοπίας, σε βάρος της μισθωτής εργασίας, όπου οι λίγοι παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας που φτιάχνεται με τους κόπους όλων», τόνισε χαρακτηριστικά η Μιλένα Αποστολάκη.
Γαβρήλος: Η κυβέρνηση σέρνει την κοινωνία σε κρίση ανέχειας και αδιεξόδων
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, για μια ακόμη χρονιά, «σέρνει την κοινωνία σε μια κρίση ανέχειας και αδιεξόδων».
Εκτίμησε ότι «τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες πρόκειται και το 2025 να ζήσουν μέρες λιτότητας, με την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ να απορροφούν το σύνολο των εισοδημάτων τους».
Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα κατασκεύασμα «φτώχιας και κοινωνικής αδικίας» και υποστήριξε πως «αν και η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια από το 2018, φορτώνει και πάλι φόρους τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, αποθηκεύει υπερπλεονάσματα σε βάρος της κοινωνίας, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, κρατάει μισθούς και συντάξεις παγωμένους, παρουσιάζει μια ισχνή ανάπτυξη, που όμως είναι για λίγους».
Μανωλάκου: Προϋπολογισμός φοροληστείας για τον λαό
«Ο νέος προϋπολογισμός είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, φοροληστρικός για τον λαό, ευνοεί την πλουτοκρατία. Μόνη λύση η σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους», τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη της πάλης και οργάνωση της αντεπίθεσης στην προοπτική της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».
Σημείωσε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή «γίνεται σε συνθήκες πολεμικής κρίσης», ενώ την ίδια στιγμή «βρισκόμαστε μπροστά σε νέα καπιταλιστική κρίση με τη Γαλλία και τη Γερμανία να περνούν το κόκκινο, αποδεικνύοντας ότι το σάπιο σύστημα ψυχορραγεί και γίνεται πιο επιθετικό».
Και καταλόγισε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «σύμπνοια», με στόχο την στήριξη της πολεμικής οικονομίας, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και στηρίζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πηγή: in.gr