Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η επέκταση της μεταποίησης τον Αύγουστο, καθώς οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής και των νεών παραγγελιών.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις 53,2 μονάδες του Ιουλίου ( Ο Δείκτης πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη).
Ελληνική μεταποίηση: Παραμένει σε ανάπτυξη αλλά με βραδύτερους ρυθμούς
«Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης υπέδειξε περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε με μέτριο μόνο ρυθμό, δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές για λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον στις πωλήσεις», ανέφερε η Siân Jones, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Oι συμμετέχοντες στην έρευνα, όπως σημειώνει το Reuters, ανέφεραν ότι ορισμένοι πελάτες στην Ευρώπη ήταν περισσότερο διστακτικοί με τις αγορές τους. Οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με οριακό ρυθμό. «Οι προσδοκίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι δισταγμοί των πελατών επηρέασαν αρνητικά την αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος», πρόσθεσε η Jones.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της έρευνας, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής θα εξασθενίσει στο 2% το 2025 από 5,2% το 2024. Oι καθυστερήσεις στις ναυτιλιακές μεταφορές και τα υλικοτεχνικά προβλήματα από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε επιμήκυνση της παράδοσης των προμηθειών στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται πως και κατά τον Ιούλιο (53,2) συνεχίστηκε η ίδια τάση καθώς ο σχετικός δείκτης (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index – PMI) της S&P Global είχε σημειώσει υποχώρηση έναντι του προηγούμενου μήνα (Ιούνιο), που είχε κλείσει στις 54.0 μονάδες.